Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Lina är sliten – Livet med dobermann

Lina är sliten

Linas tänder är slitna. Veterinären frågade om Lina burit mycket på pinnar/bollar/stenar i sitt lilla hundliv när hon var på seniorkontroll i somras men det har hon ju inte.

Varje gång jag tittar i munnen på henne tänker jag När hände det här? Men det hände nog ingen speciell gång, det har bara hänt sakta men säkert. Linas tänder ser inte ut som de en gång gjorde.

I dag hittade jag en bild från hösten 2006, Lina var nog 2,5 år när den togs. Hon låg bredvid mig i soffan och jag tyckte hennes tänder var så gulliga och såg ut som små fluffiga moln. År 2013 års upplaga av samma tandrad är rejält nedslitna. Det är egentligen bara en av fyra tänder där framme på övre raden som ser lite ut som den brukade. De två tänderna i mitten finns det ju knappt något kvar av!
linatandjan2013
Övriga tänder i munnen är också slitna…

Bilden längst till vänster; båda huggisarna i nederkäken saknar stora delar av tanden inåt i munnen (det bruna partiet). Det är hörntanden i överkäken som nött ner den i underkäken eller nåt. När hon biter ihop så passar tänderna liksom.

Bilden i mitten; Jag hittar bara en liten p1-tand (lilla tanden bakom huggtanden) i Linas underkäke. Var är den andra?

Bild längst till höger; När jag tittar på Linas tänder ovan- och underifrån så har många av tänderna slitits så mycket att tandpulpan (heter det så?) syns.

Lina äter färskfoder och märg- samt tuggben ibland. Lina verkar aldrig ha haft besvär med sin tänder, det enda hon tyckte var besvärligt i dag var när matte trilskades med att bända upp hennes mun och fota tänderna på henne.

Blir det så här med åren bara? Behöver Lina gå till hundtandläkaren?

10 svar på ”Lina är sliten”

  1. Dom har ju precis som människor olika bra kvalitet på tänder.

    Att tugga mycket ben är bra för tandsten osv,, men klart att de sliter ju såklart på tanden också.

    Va tvungen att jämföra med Hedvig! Hennes tänder är inte så slitna..

    1. Skönt att Hedvigs tänder ser bättre ut och inte är så slitna. Hon måste ha borstat sina bättre än Lina. :-))

  2. Det blir nog så, vår äldsta dobbe hade likande tänder vid den åldern. Så länge det inte stör dem tycker jag man ska låta det vara :)

    1. Ja jag ska ha extra koll på bissingarna och så länge det inte verkar göra ont någonstans så får det vara.

  3. Jo det är nog tandpulpan (de bruna prickarna mitt i tanden) som syns då tänderna blivit så nedslitna.

    Nu är jag inte veterinär, djurskötare eller utbildad på tänder eller något alls, så egentligen borde man ju inte svara utan säga ’gå till veterinär vid osäkerhet’, men det är kul att spekulera och läsa på hemma ;)

    Jag gissar på att man skulle kunna ha gjort något åt att hörntänderna går ihop och trycker/nöter på varandra när hon var ung, men det verkar inte vara så mkt de går ihop?
    Vi har korrigerat det på vår chihuahua då hans tänder annars långsiktigt ansågs ha risk att bli lösa, nednötta, förstörda, risk för tandlossning och inflammationer som kan gå upp i käkbenet (och på små hundar med skörare skelett så kan de förlora hela över/underkäke). Nu har ju dobermann mkt bättre tänder/munnar än chihuahua så risken för lösa tänder och tandlossning borde inte alls vara lika stor gissar jag på, utan istället för att få lös tand som på chihuahua verkar vara det vanliga alternativet har tänderna nötts ner, säger något om hur stadigt och bra de sitter iallafall!

    Vad jag känner till och snabb googling säger så är det rätt vanligt att om man saknar tänder så är P1 inte ovanligt alternativ och verkar anses som rätt oväsentligt att sakna. Men har Lina haft två P1:or förut och saknar en nu så låter det ju som tandlossning och personligen skulle jag undra varför det hänt? Hon ser ju inte underlig ut i tandköttet på bilden vad man kan se så jag hade nog inte oroat mig så mkt över det så länge det ser fint ut :)

    Jag hittade två länkar när jag googlade lite för att se fler hundtänder, de kanske inte ger så mkt i detta fall, men som berörde mig:
    Om smärta: http://drveale.blogspot.se/2011/03/does-this-tooth-hurt-you-betcha.html
    Om nedslitna tänder: http://www.manteega.com/packlunch/articles/tennisballteeth.htm

    1. Lina har aldrig haft problem med bettet vad jag sett. Men nu önskar jag att jag hade kunnat kolla in i munnen på henne för några år sedan…

      Iris saknar en p1 men det har hon alltid gjort. Lina däremot ska ha haft en. Kenpigt.

      Shit vilken läskig bild på den puplan som sticker ut.. fy! Stackars hunden! Det får bli noga kolla på Linas tänder så det inte blir samma på henne.

  4. men då :(
    Dock är det juh ganska så vanligt tyvärr med dåliga tänder på hundar.
    Vissa har jätte bra hela livet och andra som kanske levt precis lika har dåliga, det är juh även ärftligt.

    Men jag skulle allt kolla upp tänderna hos veterinären alla hundar precis som vi kan ha tandvärk :(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *