Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Varning: made in China – Livet med dobermann

Varning: made in China

För inte så länge sedan spreds det som en löpeld inom hundvärlden via forum och bloggar; informationen om att de tuggben vi ger våra hundar faktiskt är giftiga och tillverkas på ett mycket tvivelaktigt sätt med hänsyn till miljön.

Jag minns att några av företagen som säljer tuggbenen gick ut och dementerade att det var så illa, att de hade koll på sina varor. Att de inte använde sig av sådan hud i sina tuggben.

Själv fördjupade jag mig inte så mycket i det och visste inte riktigt vad jag skulle tro. Tänkte inte så mycket mer på det men behöll en liten varningsflagg någonstans i bakhuvudet.

Så stod jag på Ica häromdagen, skulle köpa tuggben av välkänt märke i 10-pack. Min lilla, lilla flagga i bakhuvudet vaknade till liv och började vifta. Jag läste på förpackningen och letade efter ursprungsland… och där stod det CHINA.

Hmmmm… en förvirrad Madeleine på Ica skrynklar sin panna, det var ju i Kina man gjorde de där vidrigt giftiga benen där de som jobbar i fabrikerna dör i cancer och allt var dåligt och miljöfarligt. Fan, hur var det nu, fanns det dåliga och bra fabriker i Kina?

Plockade upp en annan förpackning tuggben av annat märke och började leta på förpackningen. Där stod det inget alls. Det kändes fasen ännu mer suspekt. Det blev inga tuggben, jag köpte märgben med mig hem istället men tänkte ändå inte mer på det.

Så länkade Eva i dag till bloggen Cutie Pie Polly av Tina Tingsjö och hennes inlägg 5 skamlösa lögner Dogman, Gibbon och Petfood matar hundägare med som är fortsättningen på det tuggbensinlägg som jag läste efter spridningen på facebook sist.

Förutom själva blogginlägget har Tina skrivit en 55 sidor lång rapport som går att ladda ner och som heter:
varningmadeinchina
(Testa att klicka på bilden ovan för att komma till rapporten)

Jag har inte läst hela texten ännu, bara skummat igenom den och det räcker. Det räcker för att se att Tina har gjort ett ordentligt jobb med att samla fakta, det räcker för att förstå och övertyga mig om att det aldrig mer köps ett tuggben till mina hundar igen!

Så även om du som läser detta inte själv orkar läsa allt så bara ögna igenom det, kika på det, fundera över det. Själv kommer jag att lusläsa det så snart jag skrivit klart detta inlägg.

För med det jordbruk och de lagar och det sätt som saker sker på i Kina just nu, det finns inte en chans i världen att en enda svensk tuggbenstillverkare kan säga att deras tuggben från Kina inte innehåller gifter och tillverkas på ett bra sätt. Inte en chans.

Tack Tina. Tack och lov för att det finns människor som du! Hoppas att varenda hundägare i hela Sverige läser det du skrivit, några av dem måste ju vara politiker.

23 svar på ”Varning: made in China”

  1. Tips!
    Istället för märgben kan du ge nackar, revben från nöt och vilt, men även kycklingvingar. Har sett flera bilder på hundar som ätit märgben där incisiverna är helt nednötta, finns också de hundar som brutit sina huggtänder eftersom att märgben är så hårt. Märgben tillhör bärande ben som får en väldigt hög densitet på stora djur.

    Mvh, Isabelle :-)

  2. Nej, jag har också slutat ge tuggben till min hund. Men så måste man vara källkritisk också och inte tro på allt som står på en blogg.

    Vi har säkert Tina Tingsjö att tacka för att frågorna har väckts och att man har börjat ifrågasätta tillverkningen av produkter till våra djur. Men i alla fall i hennes foderinlägg har jag stött på flera faktafel. Ibland kan man nog dra lite snabba slutsatser både som skribent och läsare.

    Det är nog bättre att man kollar upp sina specifika märken på egen hand. Då vet man säkert och tillverkarna märker att köparna vill veta produktens ursprung.

    Tack för en bra blogg!

    1. Man ska ALLTID vara källkritisk, helt rätt och riktigt Felicia! :yes:

      Jag har aldrig läst Tinas blogg innan och kan därför inte säga något om tidigare inlägg.

      Däremot är det svårt att tro att stora producenter av tuggben kan lova att just deras tuggben kommer från ett bra ställe/fabrik när det är Kina vi pratar om i just denna frågan. Eller om vi vänder på det; tuggbensförsäljarna får lov att övertyga mig med mängder av bevis innan jag köper deras tuggben igen.

  3. Intressant läsning! Men till exempel märket My Treat då? De har ju endast svenska produkter och icke rökta produkter. De har i och för sig grisöron och liknande..

  4. Här har vi också sedan några månader tillbaka slutat med tuggben.
    Scooby har ju en lite små känslig mage i grunden, men efter att ha läst om tuggbenen för några månader sedan och lagt ihop ett och ett, som att Scooby ofta varit lös i magen osv när han ätit ben, så är det totalförbud på tuggben till pralinprinsen. Och tänk, hans mage mår mycket bätte, har inte behövt gått ut en endaste natt, fast avföring och inga illaluktande dofter

  5. Brukar inte heller köpa tungbenet längre men har precis upptäckt tuggbenen från Rauh. Finskt tillverkade nöt och älgtuggben som framstår som giftfria. Är det nån annan som stött på dessa och vet något om dem?

  6. Tack för länken men som vissa andra, är jag väldigt skeptisk när det kommer stora vågor med påpekande, men jag läser alltid. =)

    Bra blogg. hit kommer jag flera ggr.
    Jessica

    1. Jessica, det är rätt, man ska tänka själv.

      Oavsett om det stämmer eller inte så tänker jag inte köpa kinesiska ben till mina hundar. Ser hellre till att köpa Svenskt och betala lite mer för det.

  7. Ja Kinas sett att behandla människor och djur ger mig mardrömmar och ångest och man blir urförbannad.

    Inte bara våra kära hundar och katter drabbas och inte enbart företag som dogman hycklar och ljuger sig blå, bara för några månader sedan om det ju ut videon och information om hur jävligt angora kaniner behandlas! Hur dessa djur torteras varje dag för pälsens skull och sedan säljs till HM, Zara, Mango, Topshop i form av tröjor och koftor…VÅRA klädbutiker som även dem hycklar och ljuger sig sönder..”Men Oj!? Så våra leverantörer i Kina torterar kaninerna? NÄÄÄ vi visste inte alls!”
    Ja eller hur? Hur i helvete kan det ha undgått dessa klädkedjor och djurfodertilverkare att Kina, som är ett av de mest Tortyr glade landet någonsin, torterar djuren? Det är väl fan i mig ALLMÄNN KUNSKAP!?

    Ja jag är själv kanin ägare så jag blir extra upprörd över detta med angorakaninerna.
    BOJKOTTA KIna tycker jag att åtminståne vi i EU borde göra..så kanske dem skärper sig aningen mer? (eller är det att lura sig själv? hmm)

    Åh vad kul att du hittade till Tinas underbara blogg! Din och hennes blogg är de enda hundbloggar jag följer och har följt ett bra tag <3
    Tina har en så otroligt bra insikt och holistisk syn vad gäller hundens hälsa… jag önskar att fler hundägare kunde sluta mata sina hundar dessa onaturliga processade foder och övergå till mer naturligare alternativ. Men folk orkar inte det är ju smidigt att hälla upp torrkulor än att sätta sig in i det hela :(

    1. Det är lätt att bli arg faktiskt. Hade det inte varit för att någon tar reda på hur det ligger till och gör repotage om det så hade vi nog aldrig fått reda på sanningen om hundpäls i canada goose-jackor, angorakaniner, barnarbetare och nu giftiga tuggben. För de som säljer grejjerna är ju tyvärr bara intresserade av att tjäna pengar.

      Jag håller med dig, det är allmänn kunskap och det är naivt att tro att ett land som Kina som har så lite respekt för både människor, djur och miljön skulle producera ekologiska tuggben till våra hundar.

  8. Oj, vad synd att rapporten var gjord i ett sånt konstigt format! Min dator lyckas inte läsa in dom där sidorna.

    Jag hoppas på en sammanfattning av dig när du läst kanske! :)

  9. Tackar för länken, hade inte riktigt uppmärksammat detta innan. Även om den länkade PDFen tycks ha ett visst bias och vissa faktafel tror jag ändå att den innehåller tillräckligt med korrekt information för att avskräcka de flesta hundägare från att köpa okända tuggben.

    Även om jag inte håller med Tina i alla hennes blogginlägg och kan tycka att det blir lite mycket politik över det hela så är hennes hundpratarinlägg helt underbart. Speciellt den efterföljande kommentarsdebatten.

    Fast lite trött blir man över matdebatten (egentligen orsakerna till debatten), snart går det inte att äta något själv eller ge något till sin hund utan att det är livsfarligt giftigt. Visst går det att odla själv och köpa närproducerat men ingen kan vara helt självförsörjande och det måste gå att lita på varorna vi köper i butikerna (oavsett om de är till människodjur eller husdjur).

    1. Jag har inte granskat varken källor eller fakta i Tinas pdf och jag tror inte att man ska se det hon skriver som den absoluta sanningen. (Har heller inte läst särskilt mycket av hennes tidigare inlägg på bloggen så det ska kan jag inte uttala mig om ö h t).

      MEN jag var på Plantagen och köpte lite blommor för någon dag sedan. De säljer Dogmanprodukter. Husse och jag kikade runt i hyllorna och det visade sig att varenda förpackning tuggben vi tittade på hade sitt ursprung i Kina. Jag tycker att det är märkligt att ett svenskt företag i Åstorp inte kan få tag på tuggben annat än i Kina.

      I min värld är det rätt många steg mellan helt självförsörjande och att importera tvivelaktiga varor från Kina. Jag slaktar inte mitt eget kött som hamnar på tallriken men jag skulle då fasen aldrig köpa en köttbit från Kina heller. Jag köper svenskt kött i butiken.

      Din hänvisning till att ”det måste gå att lita på varorna vi köper i butikerna” är ju rätt blåögd måste jag säga. Eller missade du när Ica ändrade datum på köttförpackningarna och hela hästköttsskandalen? Blir du trött på matdebatten så är det ju bara att fortsätta handla och vara nöjd?

  10. Angående till att Plantagen (och även Ica) säljer Dogman ben, och inte bättre ben, är för att de flesta ”seriösa” leverantörer bara säljer till zoobutiker. Vi har slutat med ALLA Dogmans produkter bla pga detta med benen, men även pga de vill sälja sina produkter både i lågprisbutiker och djuraffärer. Vi tar ENBART in ben som är noga testade och inte massa skit i, så även om en del av det hon skriver kan vara sant, så är absolut inte alla ben dåliga.

    1. Nu vet jag inte vilka ”vi” är men det låter ju jättebra att ni bara tar in noga testade ben!

      Jag har inte köpt ett enda tuggben från okänt land sedan jag skrev detta inlägg. Står det inget land på förpackningen är jag inte intresserad. Står det land på förpackningen och det står Kina eller Rysssland är jag inte heller intresserad.

  11. Hej!
    Jag hade kontakt med Tina på Facebook men efter en vidrig hatkampanj på Facebook så lämnade hon plattformen.
    Jag lyckades kontakta henne via messenger och hon beskrev att hon lämnat det livet och föreläste och hade utbildningar på ryska.
    Jag lämnar mina kontaktuppgifter här så kanske du kan kontakta mig för vidare information då jag stöttade Tina och delade hennes research om hundhälsa och foder.
    Mvh Christian
    Kontakt:
    strata68@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *