Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Träningstips för lutande hundar – Livet med dobermann

Träningstips för lutande hundar

Jag tänkte tipsa lite om en grej som Iris och jag tränat på och som jag ofta ser att andra också skulle kunna förbättra.

Det får nog räknas till finliret och när jag tränar med Lina så bryr jag mig inte om att lägga ner så mycket tid på just detta.

Däremot när jag tränar med Iris så vill jag att även smådetaljerna ska bli bra och dessutom är hon en hund som alltid är glad, alltid vill träna och kan träna nästan hur länge som helst. Lina hade inte varit mottaglig på samma sätt.

Det tycker jag ofta att folk glömmer bort när de läser om tips eller tipsar varandra, man tänker inte på vilken typ av hund man pratar om eller varför en sak kan funka ypperligt på en hund men inte alls på en annan. (En av de orsaker till att jag tror det skiter sig för många dobermannägare på kurs t ex.)

Lutande hundar var det alltså. Lutningen jag refererar till är lutningen som lätt uppkommer vid alla halter (sättanden, lägganden, ställanden) i lydnaden. En snäll domare i lydnadsklass ett kanske inte bryr sig men varför inte göra rätt från början? På filmen jag gjorde i dag så har jag dock bara lagt energi på halterna i det fria följet.

Jag belönar först med leksak (Iris lilla blåa pipisboll). Efter det la jag in bollen i huset så att Iris såg att den försvann och bytte till godisbelöning. När hon fått några godisbelöningar så använde jag mig bara av klapp och beröm som belöning. Blev det någon skillnad?

0:00-0:11 När jag använder bollen tappar Iris fokus och kan inte låta bli att slänga ett getöga på bollen då och då. När hon sätter sig så skjuter hon bak huvudet (och därmed hela kroppen) så mycket att hon kan se både mig och bollen i ögonvrån samtidigt. Hon slickar sig även om munnen i någon slags förväntans-ticks. Hunden upplevs sitta mycket längre från föraren än vad den egentligen gör och kan säkert uppfattas som att den sitter snett på tävling.

0:12-0:31 Godis. Iris slickar sig om munnen hela tiden och så fort jag gör halt och säger braaa så släpper Iris min blick och kollar bara efter godisen som hon förväntar sig ska komma. Även om jag lagt handen på ryggen för att ta bort godisen så mycket som möjligt.

0:32 och framåt; När jag kör utan boll och godis får vi några ticks-slick i början i halterna men som ni ser så försvinner de helt nästan helt. Jag klappar in Iris mot benet och kliar henne lite bakom örat så att hon verkligen tycker att det är skönt att sitta nära mig.

Dessutom är belöningen precis så som jag belönar på tävling. Hon behåller fokus på mig trots att jag belönar, blicken söker sig inte utåt eller mot mina händer/fickor. Jag har även tränat in att hon ska behålla fokus på mig om jag klappar om henne och berömmer under tiden vi går framåt utan att hon släpper. Det är istället jag som styr när vi bryter, inte bollen eller köttbullen.

Slut på tipset.

Själv är jag öppen för alla träningstips men lyssnar mest på min personliga favorit när det kommer till hundträning; Lena Svensson. Man kan utan problem säga att allt Iris och jag gör har vi lärt oss av henne. Tack Lena!

Har ni några smarta tillägg så mottages de tacksamt!

8 svar på ”Träningstips för lutande hundar”

  1. Halloj,

    Funderingar, Det kan inte vara så att det kanske inte bara är vad för belöning man använder utan även ex placeringen av den?
    Höger hand/sida – kan vara bra för en hund som släpar, för att få fram den lite.
    Vänster hand, ev belöning utåt/bakåt om den går för långt fram. Kanske inte ha någon leksak/godis framme ens utan ha i fickan, ex bröstfickan vä sida. Variera vart belöningen kommer ifrån – hunden ska aldrig veta vart eller när den kommer. Självklart ska klapp å lek även användas :)
    Sen skulle jag tänka så här. Om man lärt hunden hålla fokus vid klappar varför inte lära samma vid leksak/godis? Om jag vill sparka en fotboll framför mig i frittfölj så ska jag kunna göra det utan att den tappar fokus på mig och tar den :) Ungefär som att använda en extern belöning :)

    Det var lite av mina funderingar. :) Detta kan man skriva/diskutera Massor!! :) Tack för en trevlig blogg :)

    1. Hej Sofia!

      I inlärningen av ett moment använder jag ju alla möjliga former av belöning och försöker att öka störningen gradvis. Då kan det vara bra att ha belöningar på olika ställen och händer beroende på vad hunden svarar på bäst.

      Nu talar jag om ett fel som många hundar gör av förväntan på den belöning som komma skall just i halterna. Oavsett var eller i vilken ficka/hand den finns.

      Vad gäller just belöningar så vet jag många som stoppar på sig bollar och leverpastej innan de går in på tävlingsplanen som en ”muta” till hunden för att den inte ska tappa intresset och krokna under tävlingen. Själv vill jag ju bygga en relation där hunden tycker att det är jag och samarbetet med mig som är det roliga att den inte behöver den där bollen i fickan eller bryr sig om den där fotbollen som jag ska kunna sparka på utan att den tappar fokus. :D

  2. Tycker halterna ser bättre ut när du inte har någon synlig belöning. Däremot så tränger ju hon in i ditt ben hela tiden. Vet inte om du lägger tid på att få bukt på det eller ej, men ifall du gör det så skulle jag nog bryta (typ hoppa åt sidan och säga ”oj oj” lite glatt och ge hunden en ny chans) så fort hon tränger för mkt. Pröva och att belöna henne med godis i ”farten” så att säga, dvs när hon går rätt vid din sida med bra attityd utan att tränga. Tänk på belöningsplacering, gärna lite bakåt så hon kanske backar ett steg, och med vänsterhanden! Tycker hon har riktigt fin attityd och ser trevlig ut i ff :)

    1. Att jag använder bollen och godis här på filmen är bara för att visa skillnaden på hur Iris reagerar. Annars jobbar jag mest med mig själv som belöning just nu. (Dvs belöningen är inte osynlig, det finns ingen belöning annat än matte.)

      Nu var det ju halter vi tränade men trängningarna blir också bättre när jag plockade bort bollen och godiset. Om du kollar 1:40 och framåt i filmen så belönar jag precis det du säger, fast hon får inte godis i farten utan klapp och beröm i farten när hon går i bra position. :-)

  3. Gud vilka bra frågor du ställer ;)
    Hastighet har jag ingen aning om faktiskt (tråkigt nog!)
    Ibland får han bara springa ett varv 320 m tror jag det är
    och ibland springer han två varv vilket blir ca 780 m,
    men då går andra varvet inte fullt så fort då han tar ut sig
    så fruktansvärt första varvet (för att inte tala om innan start ;))
    och brukar vara rejält trött. Men vad ska jag säga, han älskar det! :)

  4. Jag gillar ditt sätt att tänka och handla! Du ger konkreta tips utan att verka ”know it all” som man ser verkligen fungerar och då blir det mkt roligare att lyssna(läsa) och se! Ska prova imorgon (idag tänkte jag träna men det blev inget då min träningskompis ville se idol.. :P ) med tipsen och sedan får vi se om det blir någon update :)

    Tack Madeleine! :yes:

    1. Låt oss hoppas att jag har rätt nu då.. :-P

      Men jag tror att du kan göra samma sak med lilla Mila även om du kanske får valp-anpassa det hela lite. :-))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *