Avel

Uppenbarligen är inte jag någon expert på avel, är väl inte särskilt intresserad heller, men det är ju svårt att undgå att kika lite på diverse stamtavlor när man surfar runt på dobermannsidor!

Har inte kollat så noga på stamtavlor, bara ögnat lite snabbt. Man ser ett hundnamn, googlar det, kollar på hemsidor, hittar ett annat namn osv. Så föll min blick en dag på Astra-Agenda Vom Gebrannten Waldes stamtavla och plötsligt såg jag att stackars hundens mamma och pappa var halvsyskon! Att morfarhunden och farfarhunden var samma individ! Att morfar/farfar-hundens föräldrar är kullsyskon! Jag är förvånad att att lilla Astra-Agenda kom ut med en svans där bak och att huvudet satt där fram.

Så kollar jag upp Linas släkt på pappa Don Dantes sida. Konstaterar att Dantes mamma Beatrix Zamolxis inte heller gick av för hackor.

Beatrix mamma och pappa är ju nämligen också kullsyskon! Och ännu bättre, när Beatrix parades med Don Dantes pappa Miller Di Latiano så var det ju inte bara färskt blod i den blandningen. Den hundens farfar, Prinz Vom Norden Stamm, är nämligen även Beatrix farfar! Hade Don Dante varit människa hade han varit en andra generationens Quasimodo. Eller rättare sagt han hade nog inte ens blivit född, det är väldigt ovanligt att barn till syskon överlever särskilt länge. Det hade tagit slut vid Beatrix.

Linas pappa Don Dante, som dog bara 5 år gammal av att ha ätit råttgift, lämnade 134 valpar efter sig.

Bara för att Louis Dobermann började avla på ett fåtal hundar så kan jag inte tänka mig att hans tanke var att aveln så här närmare 120 år senare skulle baseras på… ett fåtal antal hundar!

Detta är ju bara mina egna funderingar och jag är ju som sagt ingen expert på avel. Två frågor skulle jag dock vilja ha besvarade; Hur resonerar de som är experter på avel och hur lång är medellivslängden på dessa hundar?

Ett svar på ”Avel”

 1. EsaEsaOgMikke # Monday, November 26, 2007 9:05:45 PM
  Du husker kanskje at Mikke kommer fra Sverige. Derfor vet jeg at den Svenska Rottweilerklubben skriver dette: Inavelsgraden i den tilltänkta kullen/kombinationen får ej överstiga 6,25%. (http://www.rottweilerklubben.se/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=95)

  Jeg er forundret at ikke dobermannklubben praktiserer det samme!

  Stamtavlen du har i bloggen din ser jo horribel ut. Jeg er dog ikke noen ekspert i avel heller, men … inavlsgrad over 6.25 kalles inavl. Grader under 6.25, kalles linjeavl. For enkelthets skyld, 6.25 får man ved avl på søskenbarn.

  —ekv
  Quote | Edit | Delete

  http://www.galjar.seGaljar # Monday, November 26, 2007 9:17:03 PM
  I Sverige kanske det är så (låt oss hoppas på det!) Men hur det ser ut utomlands är ju en annan femma. Linas pappa är ju en importerad hund.

  Så det här tjatet om att importerade hundar (dobermann) är så mycket bättre än svenska beror ju till viss del på de importerna de härstammar från i så fall! Är det dessutom så här avel bedrivs i utlandet (syskonparningar) så tror jag att vi klarar oss bättre utan deras blod!
  Quote | Edit | Delete

  Unregistered user # Monday, November 26, 2007 10:18:14 PM
  Eleonor writes: Nu dog iofs Danté av en blödning i magen, antagligen orsakat av råttgift, så det känns lite fel att du gör den kopplingen med hans ålder.
  Quote | Edit | Delete

  http://www.galjar.seGaljar # Monday, November 26, 2007 10:31:45 PM
  Jasså, var det råttgift? Det hade jag ingen aning om. Där ser man. Då ska jag genast ändra i inlägget och meningen.

  Men oavsett vad han dog av så förstår jag inte hur den som parade kullsyskonen med varandra tänkte. Som du själv skrev om linjeavel, genom att använda samma individ i samma linje gå in och stärka upp vissa mycket goda egenskaper för att sedan välja helt obesläktad partner. Här är det ju 4 individer som står för tre generationer(!) framåt i rakt nedåtstigande led utan att något nytt blod förs in. Och resultatet av detta paras sedan med en släkting…
  Quote | Edit | Delete

  Unregistered user # Monday, November 26, 2007 10:46:38 PM
  Eleonor writes: Ja, mest troligt av det jag fått berättat för mig, och jag finner ingen anledning att inte tro på den som jag fick det berättat av. Jag valde ju själv den här hanen för att jag anser att dessa individer var starka förärvare, speciellt i och med att kombinationen med Tiara var en utavel. Eftersom det var min första kull så diskuterade jag det med många kunniga inom avelsarbete, och bl.a hennes egen uppfödare rådde mig att använda Danté på henne. Jag är mkt nöjd med de kullarna, och såklart hoppas jag att alla valpar blir gamla och friska. Vad Falco dog av vet vi ju inte exakt i och med att det aldrig gjordes den obduktion som jag hoppades skulle göra att vi fick klarhet i detta, men av det jag fått höra så var det en bristning av en pulsåder? De individer som du nämner i Beatrix fall är kända förärvare, som lämnat mkt goda avkommor, vilket gör att jag känner att det är befogat i detta fall. Det finns lika många åsikter om avelsarbete och stamtavlor som det finns hundägare, så jag kan bara tala för mig själv. Min C-kull är även den linjeavlad på vissa individer som jag tycker är mkt goda exemplar av dobermanns, men det är samma där; det är min åsikt som uppfödare, men givetvis så kontrollerar man dessa linjer väldigt noga och tar med för- resp nackdelar i beräkningen innan man väljer att göra den kombinationen. Detta gäller oavsett om det är viss linjeavel eller om det är ren utavel, fastän man enligt mig måste vara ännu noggrannare med detta inom linjeavel. Mina tankar, och enbart det.
  Quote | Edit | Delete

  Unregistered user # Monday, November 26, 2007 10:57:25 PM
  Anonymous writes: Det är jättebra att du sitter och kikar runt på olika stamtavlor, där kan man lära sig en hel del. Finns allt för många som avlar som inte vet vilka linjer man bör undvika och varför!! Jag skall maila dig mycket intressanta uppgifter om de två exemplen du nämner här ovan ;o)/Lena
  Quote | Edit | Delete

  Unregistered user # Monday, November 26, 2007 11:07:43 PM
  Anonymous writes: Mailade till galjar@hotmail.com, så du kan kolla om det kommit fram när du får tid.
  Quote | Edit | Delete

  Unregistered user # Tuesday, November 27, 2007 2:41:48 PM
  Katta & Doriz writes: Jisses! Snacka om att hålla det inom familjen!
  Quote | Edit | Delete

  Susanne kristallen # Tuesday, November 27, 2007 4:11:20 PM
  Vilken intressant tråd! Du är en mästare Madeleine på hitta bra ”stoff” att blogga och diskutera om! up

  Jag är heller inte så insatt i dobermannvärldens olika linjer men är väldigt intresserad av att lära mig mer.
  Är det någon som vet vad som är rekomenderad inavelsgrad här i sverige för dobermann? Och vilka linjer ger ”bättre” respektive ”sämre” kvalitet enligt er som är insatta? Vilka ska man undvika?

  Quote | Edit | Delete

  Unregistered user # Tuesday, November 27, 2007 4:37:11 PM
  Eleonor writes: Det finns lika många tankar om avel och linjer som det finns hunduppfödare/hundägare… så tyvärr vore det fel att gå och prata om linjer hit och dit känner jag. Om man går in på resp. hunduppfödares avelsdjur samt uppfödningar så brukar man däremot få en rätt klar bild av vad den personen tycker mest om för linjer, och sedan är det bara för en själv att läsa på om dessa, samt kolla resultat osv. Har ju även oerhört stor betydelse VAD för slags typ av hund man själv är ute efter, eftersom olika linjer är just väldigt olika ibland gällande mentalitet t.ex. Dobermannreview är en rätt bra sajt att gå in och kolla på, men den är bara ett exempel i mängden. Hoppas att det sade något iaf, fastän jag var rätt vag. Smile
  Quote | Edit | Delete

  http://www.galjar.seGaljar # Tuesday, November 27, 2007 4:38:28 PM
  Kristallen; Frågar man inte så lär man sig ju inte heller! Jag skulle gärna vilja veta mer om det här som sagt. Varför man väljer att para hundarna så som de gjort i min hunds stamtavla.

  Hur som helst så är det inte tillåtet att para/avla så här i Sverige enligt Svenska Kennelklubbens regler.
  Quote | Edit | Delete

  Unregistered user # Tuesday, November 27, 2007 4:40:51 PM
  Eleonor writes: Här finns också bra dokument att sätta sig in i: http://www.dobermannklubben.com/ARK/avelspolicy.pdf http://www.dobermannklubben.com/ARK/Avelsmal.htm http://www.dobermannklubben.com/ARK/Avelsanalys%20dobermann.pdf mvh E
  Quote | Edit | Delete

  Unregistered user # Tuesday, November 27, 2007 9:11:57 PM
  Anonymous writes: I Svenska Kennelklubbens grundregler 2006-01-01 under punkten 2:6. (Avelsetik) står: Det åligger varje medlem i SKK-organisationen att inte para far med dotter, mor med son eller helsyskon med varandra. http://www.skk.se/pdf/regler/grundregler06.pdf
  Quote | Edit | Delete

  Susanne kristallen # Tuesday, November 27, 2007 10:47:11 PM
  Om det inte är tillåtet att para/avla så här i Sverige varför använder då en del uppfödare sig av detta inavlade blod? Det kan väl inte vara gynnsamt för den svenska aveln, eller?!?
  Quote | Edit | Delete

  Unregistered user # Wednesday, November 28, 2007 12:47:44 AM
  Lena writes: Hej Madde Avel handlar ju om många olika bitar. Ext,hälsa, mentalitet osv. Man kan ju tex fråga sig om man bör avla på en individ ur en kull om helheten ser ut som följer… 9 hundar i kullen. 8 av dom har gjort Mentaltest.7 stycken fick EJ GK. 3 hundar gjorde MT 2 ggr varav 2 hundar klarade sig på 2:a försöket.Endast 1 hund som klarade MT på första försöket. Bör man avla i från denna kullen och Vad är det i denna kullen som tillför vår ras så mycket att man struntar i hur det mentala ser ut?
  Quote | Edit | Delete

  http://www.galjar.seGaljar # Wednesday, November 28, 2007 1:09:39 AM
  Lena; Vilken kull menar du? (Linas kull består ju bara av 6 hundar…)

  Och tack för mailet by the way.
  Quote | Edit | Delete

  Unregistered user # Wednesday, November 28, 2007 1:12:26 AM
  Lena writes: Du kan titta lite längre bak i stamtavlan tex…
  Quote | Edit | Delete

  Susanne kristallen # Wednesday, November 28, 2007 6:09:07 PM
  Det låter verkligen som att hundavel kan gå tillväga hur som helst. Om man ser just till Dobermann som ras med sina specifika egenskaper med bla skärpa, vakt och mod… Att då börja laborera med starkt inavlat blod låter väldigt oansvarigt.
  Jag fick rådet innan jag köpte dobbe att undvika en inavelsgrad på över 4%, tror jag att det var.
  Är det någon som vet om man själv kan gå in och titta i någon typ av blodbank för att räkna ut sin egen hunds inavelsgrad?
  Vet att det går med hästar i alla fall…
  Quote | Edit | Delete

  Makenna # Wednesday, November 28, 2007 6:25:32 PM
  du kan räkna ut det själv,.. och du kan använda dig av SKK’s avelsdata.. den ger ett ganska pra svar på inavelsgraden.
  Quote | Edit | Delete

  http://www.galjar.seGaljar # Wednesday, November 28, 2007 8:18:22 PM
  Nu tror jag att jag vet vilken kull Lena menade! (Fy tusan vad jag har letat, men på ”fel” sida av stamtavlan!) Linas mamma Tiara! Hon klarade sin mentaldel på andra försöket liksom hunden Tyronia, också på andra försöket. Det vara bara hunden som hette Tyrol som klarade det på första försöket och med höga poäng.

  De andra 6 hundarna klarade inte mentaldelen, en genomförde det inte ens.

  Lenas fråga kan jag inte svara på, hur mycket den hunden tillför rasen och om man ska avla på en sån hund. Jag vet för lite om avel.
  Quote | Edit | Delete

  emmanemmanorrbring # Thursday, November 29, 2007 8:20:55 AM
  Eh är jag helt fel på det. Men MH är väl enbart en beskrivning på hundens mentalitet. När vi var i Knickarp, MH test med södra dobermannaklubben var det någon som sa att man blev liksom inte Underkänd eller inte GK. Att man inte blev varken godkänd eller underkänd. Bröt man testet var detta enbart för hundens egen hälsa?? Nu är jag inte hundra men jag vill fråga om någon kan förklara detta för mig har jag fått allt om bakfoten??
  Quote | Edit | Delete

  Unregistered user # Thursday, November 29, 2007 2:32:53 PM
  Anonymous writes: Jag har inte jättekoll på det här med avel men när vi köpte vår valp nyligen (dock inte dobberman) så diskuterade vi det här med avel och inavelsgrad mm. 6,25% är tillåtet i sverige enligt SKK men det är typ bara 1 år sen den regeln infördes. Innan dess var det faktiskt tillåtet att para kullsyskon och tom mor/son (eller far/dotter)-kombinationer var tillåtna. Så eftersom Lina är 3 år gammal så kan det ju knappast vara så att uppfödaren brutit mot någon svensk lag eller regel när hon parade sina hundar.
  Quote | Edit | Delete

  http://www.galjar.seGaljar # Thursday, November 29, 2007 2:38:48 PM
  I vanliga fall svarar jag inte på anonyma inlägg men bara för att klargöra saker och ting; De nya reglerna är från 2006-01-01. Dessutom är hunden som jag nämner i inlägget född utomlands och är ju min hunds farmor.

  Jag kritiserar inte min uppfödares avel, hon är den enda som tagit åt sig bara. Det jag frågade om var varför man väljer att para så här och hur lång medellivslängd hundarna får. Jag skrev inte om Lina.
  Quote | Edit | Delete

  Unregistered user # Saturday, December 1, 2007 4:46:11 AM
  Cam writes: Ja ska man gå efter god svensk uppfödaretik så bör väl inte inavelsgraden inom någon ras överskrida 6,25% med särskilt många hack …*hmm* Linjeavel i all ära – men det handlar ju faktistk om att även dubbla mindre bra gener och så vitt jag vet så finns ännu inte den helperfekta totalt felfria individen bland varken hund eller människa ….
  Quote | Edit | Delete

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette