Warning: Undefined array key 1 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Undefined array key 2 in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 505 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php on line 557 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/visitors-online/visitors-online.php:505) in /customers/8/c/f/galjar.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Kenneltips? – Livet med dobermann

Kenneltips?

Jag uttalar mig sällan eller aldrig om kennlar. Jag har många gånger fått frågan vad jag tycker men har bestämt mig för att inte uttala mig om sånt här på bloggen. Varför? Jag ska försöka förklara med ett exempel;

För ett tag sedan så mailade jag lite med en annan person (i inlägget kallad personen P och som jag aldrig träffat på riktigt) som också går i valpköparplaner. Jag frågade om personen P hade några funderingar på kennel och fick reda på att P hade tänkt köpa hund från kennel K.

Om kennel K har jag fått höra en del lite negativa saker. Jag har dock aldrig talat med eller träffat uppfödaren personligen och har ej heller träffat någon av avelsdjuren från kenneln. Sett på utställning kanske, men inte någon egen eller personlig erfarenhet över huvud taget. Genom mitt stora intresse för att kolla upp hundar och kullar på SKKs avelsdata så har jag även lagt märke till att Kennel K gjort några parningar som inte riktigt fallit mig i smaken.

Ska jag då säga vad jag hört? Eller ska jag motivera vad jag anser vara mindre bra parningar? För vad vetjag egentligen och vem är jag att yttra mig i frågan? Vet jag så mycket om avel att jag kan yttra mig? Är det ok att tycka bara för tyckandets skull? Vem är jag att tala om för någon att en kennel skulle vara bättre än någon annan? Är det i så fall den jag tänkt köpa ifrån? Och att kennel K gjort parningar som inte fallit mig i smaken, ja där vet vi ju alla att smaken är som den är…

Jag gick hemma och funderade på ovanstående rätt mycket och rätt länge. Nästa gång vi mailade till varandra så skrev P att kennel K strukits från listan. Jag svarade ”…bra att du valt bort kennel K. Jag skulle inte köpa hund därifrån.” Jag skrev även varför jag inte sagt något innan.

Dessutom tror jag att det är få som köpt sin hund och varit så missnöjd med den att man lämnat tillbaka den. Jag är inte missnöjd med Lina även om jag nu kommer att köpa nästa valp från en annan kennel. För samtidigt har jag ju lärt mig något om vad som kanske kan passa mig bättre vid nästa valpköp. Och jag skulle aldrig byta Lina mot någon annan hund!

Jag har även märkt att de gånger jag nämnt eller ifrågasatt en kennels avelsval så har hundägare med hundar från kenneln tagit åt sig. Helt i onödan, för är det en sak som är riktigt klart så är det ju att ingen kan påstå att någons hund är sämre eller bättre på grund av vilken kennel den kommer ifrån! Och det är en sak som jag tycker är jätteviktigt; att vi valpköpare håller ihop och inte bryr oss vems hund som kommer från vilken kennel. För det spelar ingen roll. Det är ju bara uppfödarna som ska ta åt sig av ev kritik.

Att det förekommer osämja och skitsnack mellan en del kennlar har jag egen erfarenhet av. Att jag som valpköpare ska behöva välja sida eller ta parti för någon är inte aktuellt. Hade jag haft erfarenhet eller mer kunnande i ryggen, kanske. Nu är jag bara en typ med en välläst blogg utan större kunskap och jag lämnar därför över tipsandet med glädje till dem som vet mer.

Men ska jag ge ett tips till alla andra som letar valp så får det bli detta; Ta er en titt på syskon till hundarna som presenteras i stamtavlan. Tittar man bara på den så ser det ut som alla har A-höfter och fina titlar. När man sen kollar hur avelsdjurens kullsyskon ser ut så är det inte alltid som allt ser lika kul ut. Och kom i håg att uppfödaren är en försäljare. Det är inte uppfödaren ni ska ta med er hem hur trevlig han/hon än är, det är valpen.

Därmed spelar det faktiskt ingen roll vilken kennel man väljer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *